Can we create contemporary living space and modern commercial space whilst keeping the quality of listed building fabric?

Avoman24_2_22_FullSize-11.jpg

245 Hackney Road

Project Details

Client: Artform

Architect: Scene Smith

Status: Completed

 

Structural design in brief

Removal of internal fabric and basement extension whilst retaining fragile, listed shell

Large, glass brick façade to new internal light well

Distressed fabric assessment and restoration or replacement

IMG_4200.JPG
Avoman24_2_22_FullSize-55.jpg

This Grade II listed building is part of a 19th century terrace, with a late 19th century ground floor commercial extension which gives it additional historic interest. The ground floor and basement spaces have been used as a commercial unit and furniture workshop and showed significant signs of distress, with rotten timbers, fallen lintels and a severe damp ingress. 

 

Creating a new lightwell in the middle of the development separates the terrace from the commercial unit and enables the ground and basement levels of the terrace to become a new apartment.  The project was to be delivered whilst the building was occupied above.

Avoman24_2_22_Web-43.jpg
Avoman24_2_22_Web-29.jpg

The commercial unit required significant remedial works, replacing the ground floor and underpinning the structure. The new lightwell was created by a new steel ring beam, coordinated with a retention of the residents’ access for the flats on the upper level. A feature glass brick wall was designed to create a unique space, maximising the light into the basement areas. The shop fronts were also lovingly repaired and reconstructed, creating a new presence on the Hackney Road.

PREVIOUS PROJECT
NEXT PROJECT